Fascia

Fascia is een elastisch bindweefsel dat het gehele lichaam omhult, Wordt er aan getrokken door een beenlengteverschil, scheef bekken en rug, scheve nek enz. dan worden de spanningen in verschillende richtingen over een groot gebied overgebracht. Wordt er te sterk aan getrokken, zodat het bindweefsel over zijn elasticiteitsgrens heen gaat, dan blijft er een afwijkend patroon over.

Er zijn drie lagen fascie: onderhuidse fascie, diepliggende fascie, en verbindende fascie.
De onderhuidse fascie heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten. De diepe fascie ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascie. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascie, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op.
De verbindende fascie ligt tussen de diepliggende fascie en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.