Viscerale Therapie

Viscerale Therapie is een behandelvorm waarbij men met zachte manuele handgrepen verkleefde of gespannen bindweefselstructuren (bijvoorbeeld vliezen of bandjes, ook genaamd fasciën) rondom de inwendige organen losmaakt en effectief behandelt. Worden verklevingen van dit bindweefsel niet effectief behandeld, ontstaan op den duur klachten elders in het lichaam. Tevens kunnen geestelijke spanningen ontstaan. Denk hierbij aan een depressie, burn-out of angstaanvallen.

Alles in het menselijk lichaam beweegt. Ieder orgaan, weefsel en cel is continu in beweging en heeft ook z’n eigen manier van bewegen. Zo bewegen de darmen voortdurend van links naar rechts in de buikholte. Bij bukken zakken de nieren 4 centimeter richting de benen en komen weer terug en dat zo’n 20.000 keer per dag. Eierstokken draaien rond en de milt maakt een 8-vormige beweging.

Ieder orgaan wordt door middel van bindweefselstructuren ‘opgehangen’ aan omliggende structuren, zoals wervels, andere organen, het middenrif en spieren. Deze bindweefselstructuren gaan geleidelijk in elkaar over en staan dus met elkaar in verbinding. Hierdoor kan een verkleving in de bindweefselstructuren rondom de linkernier bijvoorbeeld hoofdpijn of schouderpijn, maar ook knie- of voetklachten veroorzaken. Doordat de bewegingen van de nier afgeremd worden, geeft dat een te hoge spanning in bindweefselstructuren rond de darmen, blaas, zenuwen en bloedvaten die vanuit de buik of rug naar het been gaan.

Het viscerale systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het gehele bewegingsapparaat. Deze verbindingen geven deels een verklaring voor het fenomeen referred pain of ‘uitstralende pijn’: pijn op een andere plek dan de aandoening. Een goed voorbeeld is het hart. Hartklachten kunnen gepaard gaan met referred pain op de volgende plaatsen: midden op de borst, tussen de schouderbladen, rond de schouder, in de nek en in het aangezicht. In principe kan bij iedere aandoening aan elk inwendig orgaan referred pain ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld een restrictie (stoornis) in de fasciën rondom de lever of galblaas tot pijnklachten leiden in de rechter schouder in de vorm van een frozen shoulder.

Een restrictie in de rechter nier kan op de duur klachten veroorzaken in de nek. Het middenrif raakt te gespannen, waardoor de longen niet goed uitzetten. Een gevolg hiervan is een verhoogde spanning op bindweefselstructuren in hals en nek. Hierdoor raken de zenuwen en bloedvaten naar het hoofd en de armen ingeklemd m.a.g tintelingen in vingers en /of krachtsverlies . Lokaal de nek behandelen heeft in dit geval geen optimaal effect, als niet ook de oorzaak – de verkleving in het bindweefselvlies rondom de rechter nier – behandeld wordt. Zo kan er vanuit ieder orgaan of andere weefselstructuur klachten elders in het lichaam veroorzaakt worden.

Emoties en ervaringen worden in de bindweefselstructuren rondom organen opgeslagen. Heel veel mensen krijgen bijvoorbeeld maagklachten bij te veel stress of hoofd/rugpijn bij verdriet. Deze ‘trauma’s’ kunnen jaren en zelfs decennia lang opgeslagen zitten zonder dat ze klachten veroorzaken. Als ze zich dan toch ineens openbaren, kan dat een stroom van klachten opleveren.

Klachten zijn meestal het gevolg van een opsomming van factoren. 80% van de klachten van het bewegingsapparaat ontstaan door stoornissen van de fasciën rondom de inwendige organen.

Viscerale Therapie, als onderdeel van de behandelmethode Rolfing® en fysiotherapie helpt!